Rehns BK arrangerar denna helg, med början idag,  Volkswagen Ungdomscup i längdskidåkning för åldersklasserna 13-14 år vid Bollebergets skidstadion. Det lockar närmare 500 deltagare i år igen, vilket gör tävlingarna till landets största i ungdomsklasserna. Det är en rikstäckande tävling som årligen korar Sveriges bästa skiddistrikt i ålderskategorin. Tävlingen är uppdelad i två steg, en kvalificering i respektive distrikt och en riksfinal. Fokus vid finalhelgen ligger på distriktstävlingen, sammanhållning och gemenskap. Här får ungdomarna chansen att tävla som ett lag genom både individuella lopp och stafetter. Det väntas många spännande kamper i skidspåren:

Fjolårets dominant på herrsidan Erik Nederheim från Stockholm (Täby IS) kommer tillbaka för att försvara segrarna på distans -och sprintdiciplinerna. Eddie Pettersson från Dalarna ( Oxberg) kommer att utmana. Bägge dessa herrar har visat upp fina resultat så här långt denna vintern”, säger rutinerade speakern Jonas Andersson  som fortsätter:

Även i flickornas 14-års klass återkommer flera av toppnamnen från fjolårstävlingarna t.ex. den starka Västerbottenduon  Moa Lindgren och Maja Lundholm. Täfteåflickorna utmanas bl a av Maja Pålsson från Jämtland/Härjedalen som vann sprintdistansen i fjol”.

I 13-års klasserna är det många oskrivna kort som möts för första gången vilket gör det intressant värre. Känslan är att de sydligare distrikten Östergötland, Västergötland, Småland, Göteborg m.fl kan komma att bli lite oväntade överraskningar för de mer “ etablerade” skiddistrikten. Här finns också Stockholms Ludvig Markhester och Västerbottens Frans Persson som båda har visat framfötterna i vinter. I yngsta flickklassen ska det bli spännande att se vad Göteborgsflickan Ester Strand, Sävedalen, kan sätta emot den starka Jämtland/ Härjedalsduon Elsa Tänglander och Nora Samuelsson från Östersunds SK.

Svenska Skidförbundet har efter önskan från distrikten har lyckats teckna avtal med gemensam vallaleverantör för hela tävlingen, vilket innebär att alla deltagare åker på samma vallafabrikat.”Det är något vi jobbat för ett antal år. Det ger bl a en lägre totalkostnad, bättre logistik och ett miljömässigt hållbarare arrangemang”, säger Jenny Limby på Svenska Skidförbundet som på sikt hoppas få fler ungdomar som fortsätter med längdskidåkning. En nyhet för året är att vallan betalas via den klimatfond som Svenska Skidförbundet och Vattenfall har så det blir ingen extra kostnad för deltagare eller distrikt.

Det är fjärde gången som Rehns BK arrangerar Volkswagen Ungdomscup som är sprungen ur historiska Kalle Anka Cup. Evenemanget upplevs av många som något mycket mer än bara skidtävling eftersom de allra flesta deltagarna bor tillsammans under helgen som också bjuder på fackeltåg till invigningsceremonierna vid Brotorget, gemensam middag och underhållning.

”Med tanke på hur vintern har sett ut så har det har varit en rejäl utmaning att få till underlaget, men nu ser vi fram emot helgen och är glada att vi kan genomföra Volkswagen Ungdomscup”. menar tävlingsledaren Henrik Magnusson, Rehns BK, som organiserat de många ideella krafterna bakom arrangemanget.

”Det är oerhört mycket jobb med att få till det här, men just nu känns det bara roligt att kunna välkomna så många ungdomar till Bollnäs”, avslutar Henrik Magnusson.

Tävlingsfakta:

http://volkswagenungdomscup.rehnsbk.se/

https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/barnungdom/tavlingar/VolkswagenUngdomscup/

https://www.facebook.com/volkswagenungdomscup

X
X