Rehns BK´s nyblivna världmästare Marit Wiksell tog hem dubbla SM-guld i helgen då SM i Precisionsorientering avgjordes i helgen i Bollnäs och Ovanåker.

Marit inledde med en blygsam 10:e plats på fredagskvällens natt-SM i Arbrå då finländaren Ari Tertsunen tog hem segern. Den internationella konkurrensen var stor under tävlingarna med ett tiotal världsmästare på plats, dock är det endast svenska deltagare som fightas om SM-statusen. William Rex, OK Landehof tog hem SM-guldet genom sin andraplats i tävlingen och Stig Gerdtman, Vingåkers OK, bärgade silvret tillsammans med Magnus Sterner, Strängnäs-Malmby OK, eftersom de båda landande på en oavgjord tredje plats i med exakt samma poäng och tid.

Fylld av revanschlusta sopade Marit därefter hem segern och SM-guldet på Dag-SM i Skräddrabo under lördagen på samma poäng som silvermedaljören Stig Gerdtman som fick se sig slagen med 2 sekunder av Marit. SM-bronset gick till tävlingens 4:a Christian Tingström, Göteborg-Majorna OK, som fick släppa finländske Antti Rusanen, Hauhon Sisu, före sig i resultatlistan.

“Det var en utmanande bana som krävde fullt fokus hela vägen. Jag är väldigt nöjd med hur jag lyckades hålla ihop det”, säger Marit.

På stafett-SM senare samma dag dominerade de utländska lagen stort och tog hem de tre första platserna: Team Sisu segrade med Pinja Mäkinen, Antti Rusanen och Lauri Kontanen i laget, före ”Kombinasjon Norge” med gamle skidorienteringsvärldmästaren Sigurd Daehli på första sträckan, Geir Myhr Öijen på andra och en – inlånad – Ulf K. Rask från IFK Mora, tätt följda av Kovee-HS Muura från Finland. SM-medaljerna fördelades därefter till de svenska lagen på platserna 4-6 med guldet till Björklinge SOK (Ola Jansson, Tomas Jansson och Erik Nordström), silver till Vingåkers OK genom Karin Bödecs, Stig Gerdtman och Kent-Ove Bödecs samt SM stafettbrons till OK Linné med familjen Owe, Martin och Eva Fredholm.

Söndagens avslutande TempO-SM vid i Trolldalen, Växbo, blev åter en triumf för Marit Wiksell som vann SM-guld igen, trots att hon fick se sig knappt slagen i tävlingen av Lauri Kontkanen, Selkien Sisu, Finland. SM-silver gick åter igen till Stig Gerdtman som därmed tog sin fjärde medalj av den valören under helgen genom sin sjätteplats i resultatlistan, följd av bronsmedaljören Erik Lundqvist, HJS Vansbro på sjunde plats. Men den internationella konkurrensen var hård och utländska deltagare tog sig förbi dom: Geir Myhr Öijen på tredje plats, Antti Rusanen på fjärde och Pinja Mäkinen på femte.

Otroligt roligt att kunna prestera i världsklass även på hemmaplan”, avslutar Marit Wiksell efter en intensiv tävlingshelg.

Kommande helg möts eliten på nytt i Nordisk Landskamp utanför Göteborg.

Fakta

PreO (eller TrailO som det kallas internationellt) är ingen liten eller enkel idrott. 25 länder deltog på senaste VM och konkurrensen i toppen är mycket intensiv, men till skillnad från andra typer av orientering är det inte främst en fysisk utmaning i tävlingsmomenten. Istället är det hög intellektuell och mental förmåga som krävs för att under tidspress hålla koncentration och logik på topp för att snabbt och effektivt lösa ett antal orienteringstekniska problem i naturen.

I Preo tävlar alla på lika villkor, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga med gemensamma klasser i lättframkomlig terräng, dvs stigar och vägar som är framkomliga även för rullstol, barnvagnar, cyklar etc. Banlängden är vanligtvis ca 2 km och maxtiden väl tilltagen.Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Man ska, utan att lämna stigen/vägen, avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen. Tävlande med flest poäng, det vill säga flest rätt stämplade kontroller, vinner. Vid tidskontrollen, som kan ha upp till sex alternativa skärmar, ska man från en anvisad plats göra sitt val inom en kort tidsperiod (Elit-klassen max 30 sekunder). Tidtagningen startas i samma ögonblick som du får se en ny karta och kontrollbeskrivning. Tiden stoppas då du avger svaret. Felaktigt svar ger tidstillägg (i Elit-klassen 60 sekunder).

SM-resultat PreO-SM

Resultat, SM, Precisionsorientering

I SM-resultatlistorna finns endast de högst placerade deltagare som representerade svenska klubbar. Detta då det endast är dessa som tävlade om SM-medaljer.

Natt

2) William Rex, Landehof, 19 p (9 sek), 3) Stig Gerdtman, Vingåker, 19 p (11 sek), 3) Magnus Sterner, Strängnäs-Malmby, 19 p (11 sek), 6) Christian Tingström, Göteborg-Majorna, 19 p (13 sek), 7) Jens Andersson, Kristinehamn, 19 p (20 sek).

Dag

1) Marit Wiksell, Rehn, 22 p (24 sek), 2) Stig Gerdtman, Vingåker, 22 p (26 sek), 4) Christian Tingström, Göteborg-Majorna, 21 p (15 sek), 5) Andreas Davidsson, Alfta-Ösa, 21 p (35 sek), 6) Jens Andersson, Kristinehamn, 21 p (39 sek).

Stafett

4) Björklinge (Ola Jansson, Tomas Jansson, Erik Nordström), 5) Vingåker (Karin Bödecs, Stig Gerdtman, Kent-Ove Bödecs), 6) Linné (Owe Fredholm, Martin Fredholm, Eva Fredholm).

Temp-o

2) Marit Wiksell, Rehn, 42 lösta uppgifter (283 sek), 6) Stig Gerdtman, Vingåker, 42 (375 sek), 7) Erik Lundkvist, HJS-Vansbro, 42 (422 sek), 8) Erik Stålnacke, IFK Göteborg, 42 (438 sek), 9) Martin Fredholm, Linné, 42 (452 sek).

 

Fullständiga resultat PreO-SM

Inklusive utländska deltagare

Natt 27/9

Elit: https://eventor.orientering.se/Documents/Event/50841/1/Resultat-Pre-Elit-SM-natt

A: https://eventor.orientering.se/Documents/Event/50839/1/Resultat-Pre-A

Ö: https://eventor.orientering.se/Documents/Event/50838/1/Resultat-Pre-A–ppen

B: https://eventor.orientering.se/Documents/Event/50840/1/Resultat-Pre-B

Stafett 28/9

https://eventor.orientering.se/Documents/Event/50862/1/Resultat-PreO-stafett-SM

Dag 28/9

Elit: https://eventor.orientering.se/Documents/Event/50847/1/Resultat-Pre-E-SM-dag

A: https://eventor.orientering.se/Documents/Event/50846/1/Resultat-Pre-A

B: https://eventor.orientering.se/Documents/Event/50845/1/Resultat-Pre-B–ppen

TempO 29/9

Elit:  https://eventor.orientering.se/Documents/Event/50867/1/Resutltat-TempO-Pre-E-SM

A: https://eventor.orientering.se/Documents/Event/50864/1/Resultat-Pre-A-TempO

X
X