En stor del av världseliten kommer att vara på plats i Bollnäs och Ovanåker när Rehns BK arrangerar SM i PreO, precisionsorientering, nu i helgen 27-29/9. Dryga tiotalet världsmästare ställer upp i de olika disciplinerna plus ett antal EM- och SM-medaljörer. Dessutom kommer ett antal utländska lag till start i SM-stafetten. Det borgar för fyra mycket spännande internationella tävlingar i byarna Arbrå, Skräddrabo och Växbo.

 Rehns BK´s nyblivna världsmästare Marit Wiksell som tog VM-guld i TempO-klassen i Portugal i år och ligger 5:a på världsrankingen kommer att ställa upp och siktar förstås på seger. Det gör även årets världsmästare i öppna klassen, Finländskan Pinja Mäkinen.

Ola Jansson, Sverige, flerfaldig världsmästare som dominerat paralympic-klassen med en rad VM-guld de senaste åren finns på startlinjen tillsammans med Michael Johansson som vann VM i samma klass 2016. Alla tre av årets VM-guldmedaljörer kommer alltså till Hälsingland. Men det stoppar inte där.

 Världsrankinglistan toppas för närvarande av Finlands Antti Rusanen ,VM-guldmedaljör 2015. Han utmanas förutom av sin landsmaninna Pinja Mäkinen som ligger tvåa även av trean på listan: Jan Furucz från Slovakien, världsmästare i öppen klass 2018 som har en egen fanclub av följare på sociala medier. En intressant start gör också Sigurd Daehlie, Norge, tidigare världsmästare i stafett 1981 i ”vanlig” fotorientering och världsmästare 1986 i skidorientering. Sigurd nådde som bäst en 7.e plats på årets VM i PreO och är säkert revanschsugen. Martin Fredholm, Sverige, har VM-guld från 2006 och 2016 i bagaget och är tillsammans med Stig Gerdtman, världsmästare 2012 i Skottland, de som ska försvara de svenska färgerna. Lars-Jakob Waaler, Norge, som tog VM-guld i öppna klassen 2017 i Litauen blir en intressant utmanare både på lördagens Dag-SM och söndagens TempO. 

  • Det blir extra intressant med årets SM eftersom det blir en sån internationell prägel på arrangemangen, säger banläggaren Lennart Wahlgren, Rehns BK – som själv bärgade ett VM-guld redan 2009.

PreO (eller TrailO som det kallas internationellt) är ingen liten eller enkel idrott. 25 länder deltog på senaste VM och konkurrensen i toppen är mycket intensiv, men till skillnad från andra typer av orientering är det inte främst en fysisk utmaning i tävlingsmomenten. Istället är det hög intellektuell och mental förmåga som krävs för att under tidspress hålla koncentration och logik på topp för att snabbt och effektivt lösa ett antal orienteringstekniska problem i naturen.

  • Precisionsorientering är en föredömlig idrott genom att alla kan delta i gemensamma klasser oavsett fysisk förmåga och i alla åldrar. Det är förhållandevis unikt i idrottsvärlden och ligger helt i linje med Riksidrottsförbundets och Svenska Orienteringsförbundets ambitioner med rörelse och träning hela livet, menar tävlingsledaren Curt Landin.

I Preo tävlar alla på lika villkor, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga med gemensamma klasser i lättframkomlig terräng, dvs stigar och vägar som är framkomliga även för rullstol, cyklar etc. Banlängden är vanligtvis ca 2 km och maxtiden väl tilltagen.Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Man ska, utan att lämna stigen/vägen, avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen. Tävlande med flest poäng, det vill säga flest rätt stämplade kontroller, vinner. Vid tidskontrollen, som kan ha upp till sex alternativa skärmar, ska man från en anvisad plats göra sitt val inom en kort tidsperiod (Elit-klassen max 30 sekunder). Tidtagningen startas i samma ögonblick som du får se en ny karta och kontrollbeskrivning. Tiden stoppas då du avger svaret. Felaktigt svar ger tidstillägg (i Elit-klassen 60 sekunder).

  • Finnarna kommer med det bästa de har. Det ska bli kul att se hur de hanterar de klurigheter vi kan erbjuda i vår terrängtyp här i Hälsingland. Jag är speciellt nyfiken hur alla tävlande, svenskar, finnar och slovaker, bemästrar banorna för dag-SM och Tempo, avslutar Lennart Wahlgren.

Program

27/9 PreO Natt-SM i Arbrå, vid Arbrå skola.

28/9 PreO Dag-SM och Stafett-SM i Skräddrabo

29/9 PreO TempO-SM i Växbo, vid Växbo Lin.

Europamästarna i streetfood, Matsas Mat, kommer med sina prisbelönta högrevsburgare och ryggbiff på lördag och söndag. Växbo Lin håller söndagsöppet 10-14. Detaljerade tävlingsfakta med tider finner du som vanligt på Eventor.

 

X
X