[image1,center, Lennart Walgren och Ola Jansson]
[image3,center,Jerker Lysell]

Preo-laget klart till både EM och VMEM i Sverige (Bollnäs) och VM i Norge väntar för preolandslaget på tio dagar i augusti. Fjolårets VM-etta Lennart Wahlgren, på bilden ovan tillsammans med VM-trean Ola Jansson, är först banläggare och sedan titelförsvarare. Jansson tävlar i båda mästerskapen.

En intensiv tävlingsperiod för Precisionsorienterareliten väntar i början av augusti. EM i Bollnäs avgörs 4-6 augusti och VM i Trondheim 9-13 augusti. Parallellt med EM avgörs också den nordiska landskampen.

Efter tävlingarna i Sälen för en vecka sedan, där Malungs OK:s 3+3 tävlingar genomfördes, har PreO-UK tagit ut landslagen till de olika mästerskapstävlingarna.

[smallTitle, EM i Bollnäs 4-6 augusti]
Sverige och Rehns BK fick med cirka ett års varsel ta över arrangörsansvaret från Bulgarien som i ett sent skede meddelade att de inte klarade att arrangera Preo-EM i samband med EM i vanlig orientering.

Till årets EM ställer Sverige upp med fullt lag, det vill säga sex deltagare i den öppna klassen och sex deltagare i paralympic-klassen. Dessutom har Sverige två friplatser eftersom de har mästarna i båda klasserna från EM för två år sedan.

I den öppna klassen deltar fyra debutanter i mästerskapssammanhang, nämligen Johanna Dalin, Leksands OK; Marit Wiksell, Stora Tuna OK; Erik Stålnacke, IFK Göteborg; och Robert Jakobsson, Tidaholms SOK Sisu. De får sällskap av tre erfarna mästarskapsdeltagare, nämligen Martin Fredholm, OK Linné (fyra vid förra EM), Anna Råberg, OK Rodhen (etta i paralympic-klassen vid förra EM och samtidig tre i den öppna klassen) samt Stig Gerdtman Vingåkers OK (överlägsen etta i den öppna klassen i förra EM och därmed titelförsvarare).

I Paralympic-klassen finns också en blandning av gammal och nytt även om den ende debutanten i internationella mästerskap, 73-årige Nils Wahlberg, Upsala Studenters IF, är den mest rutinerade av alla svenska precisionsorienterare. Övriga svenska representanter i paralympic-klassen är Ola Jansson, Björklinge SOK (trea vid förra EM), Bernt Gustafsson, OK Flundrehof (fyra vid förra EM), samt Nils-Olov Andersson, OK Rodhen; Michael Johansson, Vänersborgs SOK; och Inga Gunnarsson, OK Pan-Kristianstad.

Ett mycket stark lag i båda klasserna där samtliga har chans till topplaceringar och en härlig blandning, inte minst vad gäller ålderskillnaden. Kan något landslag uppvisa en ålderskillnad på 54 år. Så många år skiljer nämligen mellan Marit Wiksell, 19 år, och Nils Wahlberg, 73.

[smallTitle, Nordisk landskamp i Bollnäs 4-6 augusti]
I samband med EM avgörs också den traditionella nordiska landskampen för femmannalag.

Sverige ställer som vanligt upp med tillåtna två lag där Sverige lag 2 har att försvara segern från fjolårets landskamp mot Sverige lag 1 som då fick nöja sig med en andra plats. Nu är lag 1 ute efter revansch.

Sverige lag 2
Erik Lundkvist, HJS Vansbro OK; Johanna Dalin, Leksands OK; Anna Råberg, OK Rodhen; Ola Jansson, Björklinge SOK; och Rolf Karlsson, Hallstahammars OK.

Sverige lag 1.
Marit Wiksell, Stora Tuna OK; Erik Stålnacke, IFK Göteborg; Robert Jakobsson, Tidaholms SOK Sisu; Martin Fredholm, OK Linné; och Stig Gerdtman, Vingåkers OK

Sverige lag 3 (utom tävlan)
Bernt Gustafsson, OK Flundrehof; Nils-Olov Andersson, OK Rodhen; Michael Johansson, Vänersborgs SOK; Inga Gunnarsson, OK Pan-Kristianstad; och Nils Wahlberg, Upsala Studenters IF.

[smallTitle, VM i Trondheim 9-13 augusti]
Direkt efter EM far några av EM-deltagarna vidare till Trondheim där VM avgörs. På VM får endast varje nation ställa upp med tre deltagare i varje klass. Men även här har Sverige en friplats till Lennart Wahlgren, Rehns BK, som vann, för andra året i rad, paralympic-klassen i fjolårets VM. Om det varit ett intensivt tävlande för övriga VM-deltagare har det inte varit det för Lennart, men han har haft ännu mer bråda dagar som banläggare för hela EM i Bollnäs.

I den öppna klassen har UK nominerat Anna Råberg, OK Rodhen, som nu är åter i VM laget, denna gång i den öppna klassen. För två år sedan tävlade hon i paralympic-klassen då VM avgjordes i Tjeckien. I den öppna klassen deltar för sjunde året i rad, det vill säga alla Preo-VM, Martin Fredholm, OK Linné, och Stig Gerdtman, Vingåkers OK, med en total medaljskörd under föregående sex år på ett guld, fyra silver och ett brons.

I paralympic-klassen finns en debutant, Rolf Karlsson, Hallstahammars OK, som får sällskap av nämnde Lennart Wahlgren, Rehns BK, två VM-guld, Ola Jansson, Björklinge SOK, ett VM guld (öppna klassen 2004) samt brons från i fjol, samt fjolårsdebutanten Michael Johansson, fyra vid fjolårets VM.