I helgen avgjordes 10mila 2018 i Nynäshamn. Damerna gjorde en riktigt bra insats och slog, kanske för första gången någonsin herrarna. Nedan följer en sammanfattning av helgen av Johanna Lindberg och Charlie Stolt
Damkaveln 2018
Till fredag kväll hade damerna samlats på boendet i Nynäshamn och vi hade en liten samling för att gå igenom det som behövdes innan stafetten. Det var en trevlig stämning och lite förväntan låg i luften inför vad som komma skulle. För mig som ny i klubben så pirrade det lite extra då jag tycker att det är så roligt med stafett så det var spännande med nya lagmedlemmar. Målet var att göra så få misstag som möjligt, att springa säkert och kämpa hela vägen till mållinjen.
Lördag morgon, jag tog en kort morgonjogg och så hade vi en kort samling för att stämma av att alla var på banan, att vi hade skjuts till arenan.. Det närmade sig start.
Katja R sprang första, 5,5 km och gjorde det så bra som vi trott, hon orienterade stabilt men tyckte att kroppen vart lite seg. Ett grymt genomförande av första sträckan och en 17e plats in till växling där jag stod och väntade. Flera bra lag sprang ut samtidigt och det gick fort. Jag orienterade stabilt och kämpade. Med ca 2km kvar av mina 7km upp gjorde jag en uppåtstukning och sista biten blev en pina, med stor smärta kämpade jag in till mål. Bra orientering men frustrerande avslutning där jag inte kunde springa så fort jag ville. Katja N stod och väntade för att springa ut på långa dagen 11km, hon fick ge dig ut som 32a. Katja sprang bra men tyckte själv att det blev några små misstag. Det bildades en större klunga som hon sprang med (plac 21-35) och det var bra, in till växel blev det plac 30. Erica väntade och skulle ge dig ut och kämpa på sina 7,5km. Vilket kämpalopp hon gjorde, fram till 5km var det riktigt bra och sen fick hon kopla på pannbenet in till mål där Nastia väntade och hon fick kartan som 44e tjej ut på sista. Det här var Nastias första stora stafett i Sverige, och hennes 3e tävling här. Hon sprang och, hon själv tyckte att kroppen var pigg men huvudet var inte med. Det var relativt stora tidsavstånd mellan lagen runt oss så det var inte lätt att plocka placeringar. I mål kom vi som nr 41.
Det var grymt roligt och kul, tuff terräng och fin orientering. Vi kämpade väl och gjorde inga stora misstag. Nu knyter vi näven och siktar mot Venla där vi ska minimera misstagen ännu mer.
Tack för den här helgen, och ett stort tack till Peter som var med och hjälpte till under stafetten.

Jesper innan start samt vid 5.1 km under 10-mila sändningen.
10mila kaveln 2018

Rehns BK ställde i år upp med 1 damlag och 2 herrlag under 10mila i Nynäshamn. Efter att de senaste åren ha fyllt upp med löpare från Söderhamn och Alfta till vårt andralag i herrklassen, var vi åter tillbaks med helt rena klubblag. Några avhopp på grund av sjukdomar gjordes visserligen dagarna innan tävlingen, men tack vare dubbleringar från tre damlöpare kom vi runt kavlen med enbart Rehns BK-löpare. De slutliga lagen i 10MILA-kavlen (herrklassen) såg ut som följande:

Sträcka Lag 1 – nr 34 Lag 2 – nr 114
1 Jesper Lysell Walter Lagerhäll
2 Göran Winblad Andreas Calleberg
3 Fredrik Ingelsson Patrik Blom
4 Roman Bondarenko Jonas Erlandsson
5 Raivo Kivlenieks Erica Edman
6 Charlie Stolt Lars Olovsson
7 Jakub Dekret Peter Rydesäter
8 Ivan Nikitin Ekaterina Nikitina
9 Anders Johansson Björn Karlsson
10 Vladimir Tregubov Ekaterina Ryazanova

Jesper innan start samt vid 5.1km under 10mila-sändningen.

Ute i skogen var det däremot inte lika ljust under natten som gick. Redan efter första sträckan var förstalaget kvarten efter täten. Göran genomförde ett bra lopp på andrasträckan och plockade en hel drös med placeringar och det var ett väldigt tappert försök att vända på skutan. Vi hamnade dock aldrig bättre än plats 57 vid radiokontrollerna (vilket var under långa natten) och efter några genomklappningar här och där, varierat med bättre prestationer, landade vi slutligen i mål på placering 67. Nästan en fördubbling av placeringssiffran jämfört med året innan. Däremot slapp vi fadäser med materialstrul som vi hade förra året – Inga strulande lampor eller krossade kompasser och alla skor kom tillbaks till mål. Förra året blev nämligen Anders ena sko kvarlämnad i ett sumpträsk halvvägs ute på sträckan (han blev även av med den andra skon i slutet av andra etappen av O-ringen 2016…).

Desto fler ljusglimtar hittar vi i andralaget och deras prestationer. Som nämnt tidigare är en stor bedrift att enbart ha ”egna” produkter laget och det är väldigt trevligt att se att damerna gärna tar sig an flera sträckor och utmaningar under helgen. Den kanske störste bedriften var däremot av Jonas Erlandsson, som tog sig an Långa natten och krigade sig runt sträckan på dryga 3,5 timmar efter att vår trogne långa natten-löpare Erik Lundh kastade in handduken dagen innan på grund av feber. De gånger man kan hitta honom i resultatlistorna under detta årtionde innan 10mila 2018 är två stycken; 25-manna 2010 och 2017. Mäktigt.

En annan bedrift var av Erica som höll helt jämna steg med förstalaget under femtesträckan – på sekunden. Visserligen var det något ljusare för hennes del under sträckan, men hon hade samtidigt sprungit fjärdesträckan i damkavlen på 7.7km ett halvt dygn innan. Det påminner mig om lite kuriosa om 10mila 2012 i Kvarn då vi i andralaget höll jämna steg med förslaget långt in i stafetten och löpte tillsammans med dem i slutet av både sträcka 3 och 4. Det året slutade andralaget också på en imponerande 92a plats.

I år slutade andralaget på 210e plats, med några andra trevliga inslag som också är värda att nämna. Björn gjorde debut i 10mila-sammanhang, Ryazanova löpte både en förstasträcka och en sistasträcka och Nikitina löpte två sträckor över 10km halvdygnet mellan starterna.

Vi vill även rikta ett stort tack till Peter Edman och Johanna Lindberg som agerade ledare vid arenan och växlingsfållan under natten!

/Charlie Stolt och Johanna Lindberg